Forskning om vittnens hörsel

Med ett vapen riktat mot sig kan det vara svårt att minnas gärningsmannen, men hur är det med hörseln då? Forskare vid Högskolan i Kristianstad försöker nu hitta sätt att få bättre vittnesuppgifter i samband med brott.

Det handlar om den så kallade vapenfokuseringseffekten.

Det är ett väletablerat fenomen som innebär att brottsoffer har mycket svårare att minnas hur gärningsmannen såg ut om de hotats med ett vapen. All uppmärksamhet riktas helt enkelt mot vapnet.

Frågan är nu om den här effekten även gäller gärningsmannens röst.

För om den inte gör det, och offren har lättare att känna igen gärningsmannens röst, kan det vara till stor hjälp när brottet ska klaras upp.

– Det är ju någonting som man skulle kunna utnyttja i de här sammanhangen. Att om man inte har speciellt mycket visuell information på grund av vapenfokuseringseffekten så skulle man kanske skulle kunna lägga mer energi och få fram bättre minnesbilder genom den audiotiva informationen, säger Mats Dahl, lektor i psykologi vid Högskolan i Kristianstad.

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".