Politiker besviken på socialarbetare

Nu höjs kritiska röster mot den socialarbetare som aktivt arbetar för att stoppa hemlösas hus på Pantarholmen i Karlskrona.

Socialarbetaren och hennes grannar har överklagat bygglovet och menar att huset kan dra till sig och bli ett tillhåll för socialt utsatta människor.

Reagerat med besvikelse
Ingrid Hermansson (C), ordförande i socialnämnden, berättar vad hon tänkte när hon i veckan fick veta vem som drivit överklagan.

– Jag blev naturligtvis väldigt besviken över att det finns personer som kan aktivt driva kampanj mot att människor ska få en bostad. Jag blir också besviken när jag fick höra vem det var, säger Ingrid Hermansson.

Protesterar mot hemlösas hus
Socialarbetaren jobbar med att stötta människor som lever utsatt. Hon bor i grannskapet där åtta lägenheter planeras för hemlösa.

Hon och hennes grannar skriver i överklagandet att bygglovet strider mot detaljplanen.

Men också att risken är stor att området blir ett tillhåll för människor med missbruksproblematik eftersom Karlskrona kommun inte kräver drogfrihet av de boende.

De boende tycker redan nu att det är obehagligt att vistas i området när det är mörkt.

Socialarbetaren, som enligt Ingrid Hermansson har varit den drivande bakom överklagandet, menar att kommunen borde hitta en lämpligare plats.


Politiskt engagerad
Kvinnan är också medlem i vänsterpartiet och används enligt gruppledaren Günther Dessin i Karlskrona som expert i kvinnofrågor och sociala frågor.

Och även om han tror att hon uttalar sig som privatperson så tycker han att uttalandet är olyckligt.

– Partiet tycker det är lite olyckligt. Det är faktiskt vi som ska ta hand om de utslagna och försöka återanpassa dem. Och de kan knappast bli återanpassade genom att skicka ut dem i skogen, säger Günther Dessin.

Socialarbetaren vill inte ge en intervju. Men till SVT:s Blekingenytt säger hon att hon både som privatperson och tjänsteman tycker att boendet är ett dåligt förslag.

Gruppledaren Günter Dessin tänker ta upp frågan med henne när de träffas nästa gång.

– Jag hoppas att hon kan förklara varför, säger han.

Läs också:

Lyssna på mer på:

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".