Elektronik ersätter klassisk loggbok

Nu närmar sig slutet för den skrivna loggboken ombord på svenska fiskefartyg.

Nästa årsskifte ska det införas en elektronisk logg via dator.

EU:s medlemsstater ska från den 1 januari nästa år göra elektronisk loggbok obligatorisk på fartyg över 24 meters längd.

Ett år senare ska det finnas på alla fartyg över 15 meter. Men Fiskeriverket siktar på att systemet ska vara infört i båda fartygstyperna i Sverige vid årsskiftet 2009/2010.

Fiskeriverket håller just nu på att handla upp ett datasystem som ska sköta det här och målet är att det ska var enkelt att använda från en vanlig dator.

Via ett satellitsystem eller via internet ska fångster och fångstplatser och annan loggboksinformation skickas redan ute till havs i stället för som förut med vanlig post från postlådan när man kommer i hamn.

– Jag tror det blir bra så länge det bara är enkelt. Idag kan vi ju riskera böter om lappen till exempel inte kommer fram i tid, säger Olle Viberg, fiskare i Simrishamn.

Linda Evereus
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".