En gripen efter dödsfall på fest

Polisen grep på lördagseftermiddagen en 24-årig man som misstänks för narkotikabrott i samband med festen i Kallinge där en person avled efter att ha överdoserat drogen GHB.

Det var natten mot lördag som en man i 30-årsåldern avled efter att ha tagit GHB under en fest i Kallinge. Minst sju personer deltog, varav flera ungdomar.

Förutom den man som dog hade två män i 40-årsåldern överdoserat drogen.

Vårdades på sjukhus
De fördes till Blekingesjukhuset, den ena med svåra skador medan den andre kunde lämna sjukhuset under lördagen.

Tillståndet förbättrades under lördagseftermiddagen även för den svårast skadade mannen och han förhördes då av polisen, som belagt hela utredningen med förundersökningssekretess.

Vanlig drog
Polisen i Blekinge befarar att GHB är vanligare än man trott. Det säger Anders Wahlberg, inre befäl vid Blekingepolisen.

Enligt Anders Wahlberg har polisen svårt att få fast GHB-missbrukarna och han berättar att polisen får vetskap om GHB-missbruk antingen genom tips eller då någon överdoserat drogen och hamnat på sjukhus.

Drogen GHB som i början på 2000-talet kallades för partydrog är en luktfri narkotiskaklassad vätska som även förkommer i ampuller och som pulver.

Flera dödsfall
Drogen är svår att dosera och en överdosering i kombination med alkohol kan orsaka sämre andingsförmåga, medvetslöshet och i värsta fall död.

I Sverige inträffar årligen ett flertal dödsfall på grund av att GHB använts.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Det här är GHB

GHB är en förkortning av engelska gamma-hydroxybutyric acid. Det är en substans som påverkar hjärnan och som liksom andra droger ger en känsla av eufori.

I högre doser, eller tillsammans med alkohol, kan GHB ge sänkt medvetandenivå och andningshämning.

År 2000 narkotikaklassades GHB i Sverige.

(källa: Nationalencyklopedin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista