Migrationsverket upprörda över Leissner

Migrationsverket tar illa vid sig av Maria Leissners uttalande om att romer diskrimineras i asylärenden. Uttalandet gör hon i egenskap av ordförande i delegationen för romska frågor.

Johan Rahm är presschef vid Migrationsverket och säger att Migrationsverkets uppdrag är att ge människor skydd oavsett vilken etniskt tillhörighet dom har.

– Vi ser inte till vilken grupp människor tillhör, vi ser till varje enskilt fall, säger han.

Mindre chans
Maria Leissners utspel om att Migrationsverket helst vill slippa bevilja romer uppehållstillstånd i Sverige kommer efter att Migrationsverket nekat uppehållstillstånd till den 17-åriga romska Karlshamnsflickan som misshandlats av sin pappa.

Maria Leissner säger att romer i allmänhet har mindre chans än andra etniska grupper att få stanna i Sverige. Men Johan Rahm på Migrationsverket säger att det inte stämmer.

– Jag vet inte varifrån hon har fått någon sådan statistik för det finns inga sådana uppgifter, säger han.

Följer lagen
Trots att Johan Rahm är kritisk till Maria Leissners sätt att angripa Migrationsverket tycker han att det är bra att människor engagerar sig i asylärenden.

– Det är bra att vi lever i ett samhälle där vi kan engagera oss för varandra. Men man måste också fundera på vad Migrationsverket har för möjligheter. Vi har en lagstiftning och den måste vi följa.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista