Den här hunden fick avlivas på grund av vanvård.

Länsveterinär: Bra att djurplågare listas

Ett nationellt register över personer som inte får ha djur välkomnas av länsstyrelsen i Blekinge.

Idag kan den som har fått ett djurförbud fortsätta att ha till exempel hundar och katter genom att flytta runt i landet.

Trots att ett utfärdat djurförbud redan idag gäller över hela landet, är det alltså svårt för djurskyddsinspektörerna att hålla koll på vilka som inte får ha djur.

Efterforskningar tar tid
För när exempelvis en olämplig hundägare flyttar till Blekinge från Skåne informeras inte länsveterinär Fredrik Holm och hans kollegor utan de får själva göra efterforskningar.

Det är efterforskningar som i många fall kan ta lång tid.

– Det underlättar för länsstyrelserna att kunna kontrollera personer som flyttar runt i landet. Det har visat sig i tidigare fall att det tar tid att kontrollera om en inflyttad person har ett djurförbud, berättar Fredrik Holm.

Undersökningar ger resultat
Att djurägare flyttar runt för att komma undan lagen är inte allt för vanligt men Fredrik Holm berättar om ett fall som uppdagades i kontakten med en annan länsstyrelse.

– Det visade sig att den här personen var eftersökt för att länsstyrelsen där han bodde tidigare ville utfärda ett hundförbud. Det visade sig senare att han hade hund och den visade sig också vara misskött. 

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista