Blekinge

Jurist kritiserar kommunerna

Blekinges kommuner har tröttnat på dyra försäkringspremier. Därför satsar de 7,4 miljoner kronor för att gå med södra Sveriges kommunägda försäkringsbolag, Kommunassurans Syd.

Staffan Moberg, jurist på Försäkringsförbundet är kritisk till kommunernas initiativ och han tycker inte att det är en kommunal angelägenhet att driva försäkringsbolag.

– Det finns en kompetens hos försäkringsbolagen som kommunen nu inte tar tillvara och jag vet inte om kommunerna är bättre på att driva försäkringsbolag, säger han.

Högriskkunder
En anledning till att kommunerna får betala höga premier för försäkringar beror på att försäkringsbolagen bedömmer kommunerna som högriskkunder.

Vissa kommuner har till och med haft problem med att få teckna försäkringar.

Mats Svensson som är ekonomichef i Karlskrona kommun förklarar att kommunerna med ett eget försäkringsbolag alltid är garanterade en försäkring något som de inte varit innan.

Fler aktörer
Han hoppas även att det kommunägda försäkringabolaget ska pressa priserna på försäkringar.

– Det behövs ytterligare aktörer på marknaden för att få en ökad konkurrans och bättre prisbild, säger han.

Även om Staffan Moberg är kritisk till att kommunerna bildar egna försäkringsbolag tror att det kan leda till att kommunerna blir mer medveten i sitt skadeförebyggande arbete.

– Det är min förhoppning, men jag tror inte att det blir billigare för kommunerna, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista