Hård kritik mot kärnkraftbeslut

Centerpartiets länsordförande Magnus Larsson är starkt kritisk till sin partiordförande Maud Olofssons kovändning i kärnkraftsfrågan.

Torsdagens regeringsbeslut att kärnkraften inte ska avvecklas innebär att centerpartiet backar i sin hjärtefråga och enligt Magnus Larsson borde Maud Olofsson förankrat frågan bättre i partiet.

– Hon har inte råd att göra många sådana här vändningar till utan att det påverkar förtroendet, säger han.

Stor fråga i partiet
Kärnkraftsfrågan har följt centerpartiet under en rad år.

Centerpartiets dåvarande partiordförande Torbjörn Fälldin var statsminister 1978 när regeringen sprack på grund av kärnkraftsfrågan och två år senare överlät man till folket att bestämma frågan i en folkomröstning.

Nu blåser det på nytt kring partiet efter att nuvarande partiordföranden Maud Olofsson tillsammans med övriga allianspartier beslutat att kärnkraften inte ska avvecklas som tidigare sagts.

Borde varit bättre förankrat
Magnus Larsson menar att Maud Olofsson borde lyssnat av med sina partikamrater ute i landet innan hon ställde sig bakom beslutet.

– Jag tycker att det här beslutet borde ha varit bättre förankrat, säger han.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista