Fokus på sången i Olofström

Under fredagen inleds festivalen Midvinterton i Olofström. Festivalen fokuserar på folklig sång och är ensam i sitt slag i landet.

Initiativtagare och festivalgeneralen, Anders Smedenmark, tycker att det behövs en festival som lyfter fram den svenska vokala traditionen.

– På något sätt är det äldsta sättet att vidareföra musik är ju att man har sjungit den och trallat den, och just sång och så i allmänhet kommer liksom litet vid sidan om, säger Anders Smedenmark.

Anders Smedenmark beskriver sig själv som en folkmusikintresserad typ som spelat fiol och nyckelharpa sedan han var liten, och intresset för den folkliga sången har han genom sin sambo folksångerskan Stina Tobiasson, berättar han:

– Innan hade jag bara spelat instrumental musik i band och sådant här, och då började vi göra litet grejer tillsammans. Det är litet annorlunda att spela med någon som sjunger jämfört med andra som spelar instrument.

Berit Nygren
berit.nygren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista