Allt fler prioriterar bort kläder i dåliga tider.

Finanskrisen slår mot handeln

Lågkonjunkturen och den bankfinansiella krisen börjar nu märkas även i de vanliga butikerna.

Butiksägare utmed Ronnebygatan i Karlskrona, som Sveriges Radio Blekinge talat med, förbereder sig på ett magert år.

Samtidigt verkar folk prioritera semesterresan framför nya kläder och dyra juveler.

Konsumtionen minskar markant och handlarna kan konstatera att konsumenterna håller hårt i sina plånböcker.

– Vi har märkt av det, det blir mindre beställningar och kanske något billigare, säger Kristina Bohlin på Bohlins Guldsmedsaffär i Karlskrona.

Charterresan helig
Men ett undantag verkar finnas, och det är resebranschen.

Det ska tydligen mer till än finanskaos och hotande massarbetslöshet, för att vi ska ställa in Thailandresan eller den efterlängtade solveckan i Egypten.

Malene Timan på Resebyrån Big Travel i Karlskrona är glatt överraskad:

– Vi har bokat väldigt mycket här i januari, det är nog så att folk kanske begrundar sin resa lite mer och sen slår till och bokar, så vi märker inte att det blivit en minskning.

Förutom resor ser det betydligt mörkare ut.

Bistra tider
Sveriges Radio Blekinge har pratat med ett antal butiksägare utmed Ronnebygatan i Karlskrona och alla är överens om att bistrare tider väntar deras bransch.

För när varslen duggar tätt och lågkonjunkturen stärker sitt grepp världen över - då är det inte den dyra sidenskjortan eller breda guldlänken som står högst upp på inköpslistan.

Hoppas på ljusning
Roger Palmgren på Hoglands herrekipering hoppas på en vändning, men tror att det först blir sämre innan det kan bli bättre.

– Jag hoppas på att det ordnar upp sig naturligtvis. Men det kommer säkert att bli tufft för många småhandlare oavsett bransch. 

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista