Nättraby/Kallinge

Nättrabybor slipper avfall

Det blir ingen anläggning för miljöfarligt avfall i Nättraby. Företaget Ragn-sells har ändrat sig och vill nu istället bygga en anläggning i Kallinge.

Det var i somras som företaget Ragn-Sells fick tillstånd att bygga en anläggning för att hantera farligt avfall i Nättraby utanför Karlskrona.

Anläggningen skulle placeras runt 100 meter från ett villaområde och Nättrabyån.

Placering upprör
Mängden avfall kunde uppgå till 20 000 ton per år. Anläggningen skulle exempelvis ta hand om båtoljor och miljögiftet PCB.

Och det var ett tillstånd som gjorde de boende i Nättraby upprörda. 250 personer skrev på en protestlista mot byggandet.

Men nu har alltså Ragn-sells ändrat sig med motiveringen att det passar bättre att lägga anläggningen i Kallinge där man redan har verksamhet.

Sätta sig in i situationen
Fredrik Hallsten, som var en av som ledde protesterna i Nättraby, tycker att de boende i Kallinge bör sätta sig in i vad en avfallsanläggning kan komma att innebära för dem.

– Som person ska man sätta sig in i vad det här kommer innebär för mig och för min omgivning och så ska man ta ställning och agera utifrån det då, säger Fredrik Hallsten.

Hör hela intervjun på:

Hanna Nilsson
hanna.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista