Blekinge

Komvux saknar pengar

Vuxenutbildningen har i år fått mindre pengar i anslag än i fjol och kan därför inte erbjuda tillräckligt många utbildningsplatser.

Karlskronabon Emil Augustsson besökte Komvux för några veckor sedan och kunde redan då konstatera att vuxenutbildningen var hårt ansatt:

– De hade fått så många anmälningar och visste inte vad de skulle göra åt det, för de hade inte budget till det, säger han.

I år väntas antalet sökanden till vuxenutbildningen öka betydligt i takt med att arbetslösheten stiger.

Men många av dem som i höst hoppas kunna byta ut arbetslöshet mot någon form av yrkes- eller vidareutbildning, riskerar att få ett nekande svar på sin ansökan.

Inte råd
Det visar en rundringning som Sveriges Radio Blekinge gjort i länet.

Komvux har helt enkelt inte råd att vare sig anställa fler lärare eller utöka kursutbudet.

Mary Mattisson, rektor för Komvux i Karlskrona, säger att gränsen redan nu har nåtts för hur många man kan erbjuda en utbildningsplats.

– För att kunna ta emot flera, måste vi utöka personalstyrkan och vi anar att det blir ännu högre tryck på vuxenutbildningen till hösten, säger Mary Mattisson.

Sänkta anslag
Problemet är att anslagen till Komvux verksamhet sätts efter hur stor verksamheten varit och inte utifrån hur stor den förväntas bli.

Eftersom förhållandevis få sökte sig till vuxenutbildningen under 2008, sänktes anslagen inför 2009.

Mary Mattisson säger att bristen på pengar tvingar Komvux till ett flertal åtgärder, som får tråkiga konsekvenser för många av dem som hoppats på utbildningsplats.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se