RONNEBY

Ovetandes om GHB-bruk

Flera arbetskamrater till den avlidne Kallingebon var ovetandes om hans drogvanor.

I går samlades de tillsammans med allmänheten för att lära sig mer om GHB- och GBL på Ronneby kulturcentrum.

– Vi är här som stöd, säger en av den 30-årige Kallingebons före detta arbetskamrater.

– Vi vill att drogerna ska väck från gatorna.

Misstag med GBL
De visste att 30-årige arbetskamraten missbrukade på något sätt men inte vad. De tror att det var en tillfällighet att han tog en överdos GHB eller GBL.

– Hur mycket skit finns det på gatorna? Jag tror det finns mycket, säger Jukka Ahola, som innan det tragiska dödsfallet delade arbetsplats med Kallingebon.

På Blekinge läns nykterhetsorganisations möte höll polisen och fältsekreterare i information. Allmänheten var kvicka med motfrågor.

Flera reagerade över att många droger är billiga. En berusning på GBL kostar 40 kronor.

Alkohol är värst
Närpolischefen Mats Hadartz berättade också att ett GBL-rus är som en blandning mellan alkohol och amfetamin. Man blir dimmig i huvudet men stel och ryckig i kroppen. 

Både polis och fältsekreterare ville dock sätta saker i perspektiv. Den mest missbrukade drogen i Kallinge och Ronneby är alkohol och många föräldrar langar till sina och andras barn.

– Jag hoppas att föräldrar får upp ögonen för att alkoholen är inkörsporten till allt tyngre, säger fältsekreteraren Owe Kjellbom.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".