SVERIGE

Synskadade får körkort

Körskolornas synundersökningar missar allvarliga synfel. Det gör att personer som ser alldeles för dåligt för att köra bil ändå kan få körkort.

När Hannes Lundgren tog körkort för personbil 2003 blev han synundersökt på körskolan där han utbildade sig.

Överraskning
När han två år senare tänker ta lastbilskort och undersöks av en ögonläkare på Sundsvalls sjukhus får han en obehaglig överraskning.

– Då frågade hon om jag hade B-körkort och ja, det borde du inte ha med det här synfälltet säger hon rent ut. Och en utredning startat och två och ett halvt år senare kommer ett brev på lådan där det står att jag ska skicka in mitt B-körkort, säger Hannes Lundgren

Hannes Lundgren Lundgren har fläckvisa bortfall synfältet bland annat när han tittar uppåt. Något han själv inte märker av i vardagen.

För dåliga apparater
Men hur kunde körskolans syntest missa dom defekter som gjorde att Hannes Lundgren senare förlorade körkortet? Jo dom apparater som används av de flesta körskolor klarar inte av att undersöka hela synfältet.

Det bekräftar Lars Englund som är chefsläkare på Transportstyrelsens vägenhet.

– Det är ett problem, samtidigt är det hundra tusen om året som ska undersökas och alla kan inte gå till doktorn. Vi har en levande diskussion om var den här synprövningen bäst utförs och det är också på gång att förbättra den utbildning som ges till personalen på trafikskolan, säger Lars Englund.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".