Skatteverkets papper. Foto: Johan Nordström/SR Blekinge
OLOFSTRÖM

Ekonomisk vinst för klubb

Olofströms Ishockeyklubb tjänar ekonomiskt på att deras brottsmisstänkte spelare Ryan McLeod avvikit i väntan på åtal och rättegång.

Om Ryan McLeod varit kvar och inställt sig vid rättegången hade klubben tvingats betala mer än dubbelt så hög inkomstskatt för sin spelare.

– Om en utländsk idrottsman stannar längre i landet än sex månader så faller den lägre så kallade artistskatten bort och idrottsmannen ska omfattas av normal skattesats, säger Eva Bernmark, handläggare på Skatteverket i Karlskrona.

Skickats hem
Det var i höstas som Olofströms Ishockeyklubb värvade den kanadensiske forwarden Ryan McLeod.

Kontraktet gällde fram till mars månad och därefter skulle spelaren skickats hem för att inte få en högre beskattning.

Om Ryan McLeod inställt sig vid den rättegång som väntade honom efter att han natten mot söndagen kört bil berusad, så hade tidsgränsen passerats.

– Om en idrottsman vistas längre än sex månader, så blir det mellan 30-35 procents skatt jämfört med artistskattens 15 procent, säger Evy Bernmark.

Dök inte upp
Ryan McLeod, som fått reseförbud i avvaktan på åtal och rättegång, skulle lämnat in sitt pass senast klockan 15.00 i onsdags men dök inte upp.

Efter ett extrainsatt styrelsemöte på torsdagskvällen meddelade Olofströms IK:s klubbledning att man nu vill inrikta sig på avslutningen av säsongen.

På grund av det inträffade får man klara sig utan sin inköpta spelare Ryan McLeod.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".