KARLSKRONA

Giftigt avfall får flyttas

Karlskrona kommun får miljödomstolens tillstånd att flytta giftiga muddermassor från Verköhamnen till vattnet norr om Tjurkö.

Beslutet upprör skärgårdsborna men Ulf Månsson, ordförande i Tjurkö intresseförening, säger att han inte är särskilt förvånad.

– Vi har kännt oss överkörda redan från början så det är ett ganska väntat beslut.

Bakgrunden till miljödomstolens beslut är att Karlskrona kommun vill bygga ut Verköhamnen. Det för att rederiet Stena Line i framtiden ska kunna lägga till med större färjor.

Måste rensas
För att bygga hamnen måste botten rensas från giftiga muddermassor som bland annat innehåller ämnet TBT. Ett ämne tidigare användes i båtarnas bottenfärger.

Totalt behöver 50 000 ton giftiga muddermassor flyttas från Verkö till vattnet norr om Tjurkö. En åtgärd som Ulf Månsson anser går emot kommunens egna miljöarbete.

– Kommunen säger att det är ett miljöförbättrande arbete, men det tror jag de är ensamma om att tycka, säger Ulf Månsson.

Blir dyrare
Ulf Månsson tycker att kommunen istället för att flytta de giftiga muddermassorna runt om i havet borde ha tagit upp dem på land och därefter skickat dem på deponi.

– Det går att ta upp muddermassorna på land, men det är dyrare naturligtvis, det borde rederiet som vill ha en större hamn vara med och betala, säger Ulf Månsson.

Ulf Månsson kan inte i dagsläget svara på om han och övriga intresseföreningar i skärgården kommer att överklaga miljödomstolen beslut.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".