Karlskrona

Munkavle i musikkåren

Chefen för Marinens musikkår i Karlskrona, Tomas Hjortenhammar, säger sig ha fått munkavle av sin högste chef på Försvarsmusikcentrum i Stockholm, Per-Erik Laksjö.

Upprinnelsen till det hela är uppgifter om att Marinens Musikkår på nytt skulle vara hotad.

Per-Erik Laksjö, som var den som före jul utredde frågan om musikkårens eventuella flytt till Stockholm, vill nu flytta två adminstrativa tjänster till Stockholm och minska antalet musiker med fyra.

Vara lojal
Det här vågar chefen för musikkåren i Karlskrona, Tomas Hjortenhammar, inte uttala sig om efter ett samtal med Per-Erik Laksjö den 23 januari.

Då sa nämligen Laksjö åt honom att vara lojal. ”Det här måste fungera eller får en av oss sluta”, ska han ha sagt.

Rädd att förlora jobba
Efter det har Tomas Hjortenhammar inte velat kommentera något över huvud taget när det gäller Marinens Musikkårs framtid av rädsla för att förlora sin tjänst.

Men Per-Erik Laksjö säger att han inte förbjudit någon att uttala sig i media.

– Ord står mot ord här om vem som ljuger men det sker ju missuppfattningar också, säger Per-Erik Laksjö.

Det definitiva beslutet
Försvarsmaktens produktionschef Jan Salestrand, som är den som tar det definitiva beslutet om antalet musiker och adminstratörer i Marinens Musikkår, säger att försvaret varken kan, eller ska, belägga någon med munkavle.

– Det råder yttrandefrihet i det här landet och alla har rätt att prata med alla, säger Jan Salestrand, som uppger att måste prata med både Per-Erik Laksjö och Tomas Hjortenhammar innan han lämnar ytterligare kommentarer.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".