KARLSKRONA

Ny skandal på af Klint

En 81-årig kvinna vid äldreboendet af Klint i Karlskrona fick ligga med bruten lårbenshals i åtta dagar innan hon kom till sjukhus för vård.

Händelsen med den 81-åriga kvinnan inträffade den 12 december förra året, bara två dagar efter att det uppdagats att en 67-årig kvinna legat död i sin lägenhet på af Klint i sex veckor.

Inger Andersson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskrona kommun, har utrett incidenten med den 81-åriga kvinnan och hon konstaterar att att det finns ett flertal brister på äldreboendet af Klint.

– Det brister i kommunikationen mellan sjuksköterskorna i rapporteringen om patienter, säger hon.

Hade ont
Den kvinnan som den 12 december ramlade och bröt lårbenshalsen fick under de två första dygnen extra observation.

Men trots att kvinnan hade ont skickades hon inte till sjukhus för en underskökning. Istället fick hon värktabletter.

Se över rutiner
Efter det tredje dygnet upphörde observationen. Men kvinnan hade fortfarande ont och efter åtta dygn tog en anhörig till kvinnan kontakt med Blekingesjukhuset som uppmanade den anhöriga att ta med sig kvinnan till sjukhuset för en undersökning. Där konstaterades att kvinnans lårbenshals var av.

Jan-Åke Nordin; moderat ordförande i äldrenämnden, säger att man måste se över sina rutiner för att förhindra liknande incidenter i framtiden.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".