De misstänkta studenterna frias. Foto Mikael Eriksson/SR Blekinge.
BLEKINGE

79 BTH-studenter frias

Misstankarna avskrivs mot de 79 studenterna vid Blekinge Tekniska Högskola, som anklagats för fusk vid ett prov.

BTH:s ledning har inte lyckats bevisa att den omfattande användningen av källmaterial varit regelvidrig.

Däremot har alla studenter som granskats fått sina prov underkända.

Utredning inleddes
Det var i slutet av förra året som 79 studenter, både svenska och utländska vid BTH, anklagades för att ha fuskat vid ett prov.

En utredning sattes igång och samtliga skrivningar har granskats ingående. Ett antal studenter har dessutom fått möjlighet att förklara sig inför BTH:s ledning.

För stort material
– Vi kan inte hitta något som stödjer att studenterna haft för avsikt att vilseleda lärarna, säger Noél Holmgren, högskoledirektör vid BTH.

Det källmaterial som studenterna har använt när det gjort sitt prov har i de flesta fallen kunnat spåras genom korrekta källhänvisningar.

Men BTH:s ledning anser ändå att eleverna har använt ett alltför stort källmaterial. Därför har samtliga elever fått sina prov underkända.

– Det är förmågan för analytiskt och kritiskt tänkande som ska prövas när studenterna examineras. Lyfter de då in för mycket material som de inte själva bearbetat blir det svårt att pröva just det, säger Noél Holmgren.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".