Behöver bli fler och större Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Blekinge

Bostadsbrist i länet

På bara ett par år har det gått från att ha varit bra med bostäder till dåligt med bostäder. Det visar länsstyrelsen årliga rapport om bostadsmarknaden.

Bertil Häggström som är sakkunnig i bostadsfrågor på länsstyrelsen berättar att det till exempel kan vara svårt för barnfamiljer att få tag på lämplig bostad.

– De stora lägenheterna är en bristvara generellt sett, säger han.

Svårast är det hitta i Sölvesborg och lättast i Karlskrona och Ronneby.

River men bygger inte nytt
Bertil Häggström berättar att bostadsbristen bland annat beror på att gamla bostäder rivs men samtidigt byggs det inte till nytt i samma utsräckning som gamla försvinner.

Varje år får kommunerna svara på olika frågor om till exempel hur bostadsmarknaden ser ut och hur de planerar att bygga.

Svårt för ungdomar  och flyktingar
Bland annat redovisar Sölvesborgs kommun att det är svårt att fixa fram bostäder till ungdomar, studenter flyktingar och familjer med dålig ekonomi.

Samtidigt visar enkäten att man under året planerar att bygga småhus, och till exempel inga hyresrätter varken under 2009 eller 2010.

I Karskrona pekar enkäten till xempel på att det är svårast att få bostad i attraktiva lägen och för ungdomar.

Paradoxalt i Olofström
Bertil Häggström menar också att det råder bostadsbrist i Olofström.

– Det där är en lite märklig paradox, säger han.

Han förklarar att det finns centralt belägna tvåor som är svåra att hyra ut samtidigt som det råder brist på större lägenheter.

Therese Forsberg
therese.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".