Karlskrona

Tryggt boende för äldre

Kommunalrådet Kent Lewén vill ha nya boendeformer för äldre. Boendeformer för äldre människor som inte är tillräckligt sjuka för att få plats på ett särskillt boende så kallade trygghetsboenden.

En som har behov den typ av boende som Kent Lewén vill se i Karlskrona är 90-åriga Anna Olsson.

I dag bor Anna Olsson i ett litet funkishus i Rödeby. Ett hus som hon och hennes man byggde för 50 år sedan.

Men sedan dess har Anna Olssons fysiska förmåga försämrats och hon kan inte längre ta sig ner till källaren för att duscha eller bada. I stället får hon tvätta sitt hår i diskhon.

Anna Olsson har länge haft en önskan om att få flytta till ett äldreboende. Inte bara på grund av att hennes fysiska förmåga försämrats utan även för att hon känner sig ensam, orolig och rädd.

Nekades plats
Men kommunen har sagt nej då handläggaren anser att Anna Olsson är för pigg för en plats på ett särskilt boende.

– Där skulle den nya typen av boendeform som jag vill se i Karlskrona kunna fungera, säger Kent Lewén (FP). Där är tanken att äldre människor som inte är sjuka ska bo.

Men det kommer dröja innan Karlskrona får sitt första så kallade trygghetsboende, då det än så länge är på idéstadiet. Och vänta är något som inte Anna Olsson vill.

Är orolig
– Jag vill flytta nu. Jag känner mig orolig och rädd och jag hör saker i huset där jag bor som gör att jag blir ännu mer orolig. Sen klarar jag inte av att sköta ett hus, jag är för dålig i kroppen för det, säger Anna Olsson.

Anna Olsson överklagade kommunens beslut att inte ge hennes plats på ett särskilt boende och i veckan kom länsrättens dom som innebär att kommunen fått bakläxa och därmed måste göra en ny utredning.

– Jag hoppas att jag kommer att utredningen kommer fram till att jag ska få flytta, säger Anna Olsson.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".