BLEKINGE

Snart stoppas krogfusk

Skattemyndighetens razzior i hela Blekinge har avslöjat ett omfattande fusk med kassapparater, där krogar på olika sätt lyckats gömma undan miljonbelopp från beskattning.

Men till årskiftet införs svarta lådan - ett nytt och fruktat vapen mot de svarta pengarna i krogbranschen!

En tredjedel av de företag i Blekinge som skattemyndigheten granskat, de flesta inom restaurangbranschen, har manipulerat sina kassaapparater.

Miljonbelopp undahålls
Enligt skatterevisorn Anders Persson vid skattemyndigheten i Karlskrona är fusket med kassapparaterna omfattande och i vissa fall undanhålls mer än hälften av intäkterna som omsätts i rörelsen.

Men redan till årsskiftet begränsas fuskarnas möjligheter att lägga vantarna på stora belopp, som aldrig beskattas.

Omöjligt dölja
I januari 2010 införs certifierade kassaapparater, som i princip gör det omöjligt för företag som hanterar kontanta medel att dölja intäkter som slås in i kassasystemet.

– Vi är övertygade om att kontrollen kommer att förbättras avsevärt och att det blir mycket svårare att manipulera kassaapparater fortsättningsvis, säger Anders Persson.

I samband med den nya lagen införs också regeln som innebär att kunden alltid måste erbjudas ett kvitto vid ett köp, hur litet köpet än är.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".