17-åring förs till häktet. Foto: Andreas Larsson/SR Blekinge
KARLSKRONABRANDEN

Yngst ensam kvar i cell

Två misstänkta blev en när häktnings-förhandlingar om Karlskronabranden hölls på måndagen. Den yngste fick sitta kvar i häktet medan 18-åringen släpptes på fri fot.

Bevisningen mot 18-åringen räckte inte till och han fick direkt efter häktningsförhandlingen åka hem till sin familj. Åklagare säger att utredningen fortsätter.

18-åringens advokat Eric Widner var glad för sin klients skull.

– Min klient är väldigt lättad. Det är tufft för en sådan ung person att sitta i häktet, säger han.

Advokaten blev kramad
När domaren förkunnade att tingsrätten vill släppa honom på fri fot gav han sin försvarare en rejäl kram och sade ”jag älskar dig” tillräckligt högt för att att det församlade pressuppbådet skulle höra.

– Jag tror inte att han är ansvarig eller har någon del i det här alls, säger Eric Widner.

18-åringen medger dock att han varit på platsen. Han har dock inte gjort sig skyldig till något brott, säger advokaten.

17-åring kvar i häktet
Branden orsakade att motorvägsinfarten till centrala Karlskrona fick stängas av eftersom gastuber riskerade att explodera.

Strålkastarljuset är nu riktat på den 17-åring som också greps i förra veckan misstänkt för att ha anlagt branden.

Tingsrätten anser att det finns starka misstankar om att han gjort sig skyldig till mordbrand och valde i dag att häkta honom. Därmed ska han vara i sin häktescell fram till åtal väcks senare i mars.

17-åringen satt i tingsrätten iklädd blåjeans och munkjacka. Han är tidigare dömd för skadegörelse och kommer från Karlskrona.

Johan Nordström
johan.nordstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".