Fängelse för dödsmisshandel

På tisdagen kom domen för den 22-årige man som misstänkts ha misshandlat en 32-årig man från Blekinge till döds. Dödsmisshandeln skedde i centrala Borlänge i maj i år.
32-åringen och hans kamrat var på väg hem från en krogrunda när de kom i bråk med någon eller några vid Centrumgrillen i centrala Borlänge. Bråket tog snabbt slut och de båda kamaterna gick vidare. Lite senare blev de upphunna av de båda två gärningsmännen och dch då lär dödsmisshandeln ha ägt rum. Inte skyldig till mord Tingsrättens bedömning är att 32-åringen avled efter att ha fått ett knytlävsslag, fallit baklänges och slagit huvudet i marken och sen blivit sparkad i huvudet minst två gånger. Det finns enligt utredningen inget avgörande stöd för att det var den åtalade som delade ut sparkarna. Däremot har han gjort ett jämföta hopp på 32-åringen bröstkorg, men det bedöms inte ha bidragit till att mannen dog. Det här gör att tingsrätten inte kan bifalla åklagarens åtal för mord. Inte heller anses 22-åringen ha gjort sig skyldig till medhjälp till mord. Kumpanen fortfarande oidentifierad Däremot anser rätten att han har stött sin kamrat i dennes angrepp på 32-åringen och av oaktsamhet medverkat till att tvåbarnspappan avlidit. Tingsrätten dömer 22-åringen till fyra års fängelse för grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Han fälls också för att ha misshandlat tvåbarnspappans kamrat. 22-åringen ska enligt tingsrättens dom betala ett skadestånd på 115 000 kronor till den avlidnes anhöriga och drygt 25 000 till hans kamrat. Den dömde har under både förhör och rättegång vägrat att röja sin kumpans identitet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".