Krångliga regler kan leda till lagbrott

Reglerna kring maxtaxan inom äldreomsorgen är krångliga och svårbegripliga. Både för vårdtagarna och för handläggarna på kommunerna.
Maxtaxan inom äldreomsorgen infördes för ett år sedan. Lagens syfte var att skydda pensionärer med väldigt låga inkomster mot avgifter som de inte kan betala. Men lagen är inte entydig och på en rad olika punkter beter sig kommunerna i Blekinge helt olika. Det handlar bland annat om hur mycket man tar betalt för den mat som serveras på äldreboenden, om man ska lägga ihop sammanboende pars inkomst och om en kommun kan tvinga en pensionär att söka bostadsbidrag för att kommunen på så sätt ska minska sin del av kostnaden. Kommunerna och länsstyrelsen får också ta emot en mängd samtal och frågor om hur maxtaxan fungerar. Men att lagen är svår att förstå för de äldre, som ska ha nytta av den, är inte det enda problemet. Enligt Anette Olsson-Möller, socialkonsult på länsstyrelsen, kan det även vara så att maxtan inom äldreomsorgen får kommunerna att bryta mot kommullagens likställighetsprincip. -Man får inte ta ut vissa grupper som ska få betala mindre eller mer utan alla ska behandlas lika, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".