Blekinge

Vill bli godkänd

Länsstyrelsen i Blekinge vill att skärgården ska utvecklas både ekonomiskt och socialt samtidigt vill man behålla den biologiska mångfalden och kulturarvet.

För att genomföra det vill länsstyrelsen att kustremsan i Karlskrona, Ronneby och Karlshamns kommuner ska bli ett biosfärsområde.

Går allt som det ska hoppas Elisabeth Wallsten som är länsstyrelsens samordnare för Blekinge Arkipelag att FN-organet Unesco ska godkänna Blekingekommunerna som biosfärsområde nästa år.

Stort område
– Det hänger mycket på kommunerna, men om de vill så kommer vi ansöka om att bli biosfärområde nästa år och jag hoppas vi blir det också, säger Elisabeth Wallsten.

I Blekinge är det tre kommuner som är med i Länsstyrelsens projekt, Karlskrona, Ronneby och Karlshamn. Från början var även Sölvesborg med men de valde själva att hoppa av.

Men trots det är området stort och totalt omfattar det 210 000 hektar, där omkring 70 procent av området består av vatten.

Befolkningstätt
I området som beskrivs som Sveriges befolkningstätaste kustlandskap bor omkring 71 000 personer och det finns cirka 4 000 öar med eller utan fast förbindelse.

– Jag hoppas att de som bor i området kommer märka att det är ett biosfärsområde genom att det blir mer iderikt och sprudlande, säger Elistabeth Wallsten.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".