Fågelkoloni vandaliserad

En koloni med storskarvar på ön Kuggaskär mellan Inlängan och Ungskär i Karlskrona östra skärgård har utsatts för vandalisering.
När Le Karlsson från Ronneby, som har länsstyrelsens uppdrag att inventera fågellivet i Blekingeskärgården, besökte Kuggaskär kunde han konstatera att det inte fanns en enda unge i kolonin. På Kuggaskär, som är klassat som fågelskyddsområde, råder landstigningsförbud till den 15 juli för att bland annat skydda skarvarna. Storskarven är en fågel som väcker mycket känslor. Bland många fiskare och skärgårdsbor är storskarven hjärtligt avskydd. Medan naturvårdare och fågelskådare menar att skarven är en del av vår natur. Aversionen mot skarven har resulterat i att ett flertal kolonier utsatts för störningar eller vandaliserats. Bara för några dagar sedan rapporterades om en vandlisering av en koloni i Sankt Annas skärgård i Östersgötland. När det gäller Kuggaskär håller Le Karlsson det för troligt att någon gått i land och förstört skarvkolonin.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".