BLEKINGE

Polisen klarar upp få rån

Polisen i Blekinge är sämre än kollegorna på flera andra håll i landet på att klara upp grova rån.

Samtidigt ökar de grova rånen i länet. Det visar statistik från brottsförebyggande rådet och polisen.

2007 var uppklarningsprocenten 19 procent i Blekinge, vilket exempelvis kan jämföras med 48 procent i Gävle, 49 procent i Jämtland och 46 procent i Dalarna.

Procenten ökar
– Jag hoppas att det inte är slarv, utan vill lägga det mer på oturssidan, sen kan det vara så att när man väl får tag i en rånare så kan han ha begått fler rån och då ökar  uppklarningsprocenten, säger Jan Hansson som är operativ chef för polisen i Blekinge.

För tre år sedan begicks två grova rån i länet. Förra året tio. Jan Hansson befarar att det kan bli ännu fler i år för trots att vi bara är i början på mars har rånare redan slagit till på tre platser, senast under torsdagen mot Lidl i Olofström.

Dålig säkerhet
Det är just mindre affärer och butiker som rånarna i de flesta fall inriktar sig på och polisen menar att de här butikerna själva kan göra mer för att minska risken att bli rånad.

– Det hade varit bra om man hade en säkrare hantering av kontanta medel, säger Jan Hansson.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".