Blekinge

Premie på väg tillbaka

Ett återinförande av en skrotningspremie för bilar kan bli verklighet redan till hösten. Det tror den moderate riksdagsledamoten Jeppe Johnsson från Sölvesborg.

Det var i mitten av 2007 som premien för en skrotad bil försvann. Efter det har antalet bilar som går till skrotning rasat rejält och på sista tiden syns också en trend att allt fler bilar som egentligen skulle gå till skrotning går på export.

Märks hos länets skrotar
Christian Lindal på bilskroten i Gärestad berättar att man tidigare fick in runt 1000 bilar om året, men att årets prognos pekar på runt 400 bilar.

– Mycket ställs ute i naturen, men mycket går också på export, säger Christian Lindal.

Fördelarna är många
Får Jeppe Johnsson (M) som han vill skulle en framtida premie gälla för de bilar som är i drift. Alltså övergivna vrak på gårdar eller för den delen ute i skog och mark göre sig icke besvär.

Enligt Johnsson finns det flera fördelar med en premie. Förutom miljövinsten då gamla bilar försvinner tror han också att den kommer att innebära en stimulans till köpande av nya bilar.

Inga tyska nivåer
Hur hög premien bör vara är den moderate riksdagsledamoten osäker på, men han har svårt att se att man skulle kunna toppa Tysklands skrotningspremie som ligger på runt 25.000 kronor.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".