Olofström

Samsyn ska rädda Volvo

Det råder en samsyn mellan arbetsgivare och fack på Volvo, om hur företaget och så många jobb som möjligt ska räddas. Det framgick när uppgörelsen som bland annat innebär sänkt lön för de flesta anställda, presenterades under torsdagen.

Alla sitter i samma båt. Och ska inte skutan sjunka, då är det samsyn och samarbete som gäller.

Att den insikten tycks råda helt och fullt på Volvo, framgick när den unika uppgörelsen presenterades i Olofström.

Svarta månader
De anställda kan nu andas en viss optimism, efter ett antal nattsvarta månader. Så här säger mätteknikern Jan Ove Andersson:

- Allt är ju bättre än varsel och nu hoppas vi att detta ska leda till att vi slipper framtida varsel.

Minst besk medicin
Även om alla helst skulle ha sluppit tvingas till de åtgärder som nu måste göras, är dom överens om att uppgörelsen om arbetstidsförkortningar och lönesänkningar är den minst beska medicinen just nu.

Företagsledningen vill i görligaste mån behålla kompetensen, medan de anställda kämpar för sina jobb. Och alla säger att när det vänder en dag, då kommer Volvo att stå starkt om företaget undviker att trasas sönder i den rådande finansiella stormen.

Hoppas slippa varsla
Förhoppningen är alltså att uppgörelsen ska ge företaget en möjlighet att invänta vändningen i konjunkturen, utan att behöva varsla fler anställda.

Även ledarnas ordförande Kenneth Göransson ser uppgörelsen som en möjlighet.

Speciell åtgärd
Och Gerd Bruyneel, platschef vid Volvos Olofströmsfabrik, är positiv, men menar att det rör sig om en mycket speciell åtgärd.

- Det är ett unikt avtal och jag är jätteglad att vi lyckades skapa detta ihop med våra fackliga representanter.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".