Ombyggnad av E22:an försenad åtta år

Omyggnaden av E22:an genom Blekinge blir rejält försenad. Idag presenterade vägverket sitt förslag för hur ombyggnaden av E22:an genom Blekinge kommer att se ut och de planerade förändringarna kommer att vara klara först om tolv år.
E22:an genom Blekinge är inte i det bästa skick. På vägen mellan Lösen och Jämjö i Karlskrona kommun finns inget räcke som skyddar mellan mötande filer. Delar av vägsträckan går förbi bostadsbebygglese och tvärs igenom Jämjö.Samma sak gäller för vägsträckan mellan Sölve och Stensnäs, och även vägen mellan Björketorp och Nättraby saknar mitträcken. Vägverkets bedömning är alltså att E22:an är i behov av en rejäl förändring. Men förändringen blir också rejält försenad. Ombyggnaden av vägsträckan mellan Sölve och Stensnäs sätter igång först om fem år, tre år senare än planerat. År 2015 beräknas den vara fyrfilig motorväg. Enligt vägverkets ursprungliga planer skulle vägen stå klar åtta år tidigare - 2007. Men förberedelserna för ombyggnadet har redan inletts och mitträcken kommer upp till våren. Inte heller motorvägen mellan Björketorp och Nättraby står klar förrän om tolv år. Vägverket kan inte berätta när man beräknar färdigställa sträckan mellan Lösen och Jämjö, troligtvis blir det ännu senare än 2015. I minst tolv år kommer alltså Blekinge att få vänta på sina nya vägar. När de väl står klara är vägverkets plan fyrfiliga motorvägar med mitträcken. Det kan innebära att de nuvarande vägarna blir lokalvägar med plats för traktortrafik och cyklister.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".