Karlskrona

Marinbasen tillbakavisar kritik om journaler

Marinbasens ledning i Karlskrona tillbakavisar Stabsläkaren Jan Roséns anklageleser om att obehörig personal ska ha tagit ut och kopierat känsliga uppgifter ur patientjournaler.

– Stabsläkarens påståenden bygger på spekulationer och rena felaktigheter, säger Marinbasens informationschef Joakim Svensson.

Som vi berättat tidigare så har stabsläkaren Jan Rosén på Försvarshögkvarteret granskat turerna kring hur handlingar som berör patienter har hanterats på Marinbasen i Karlskrona.

Han har kommit fram till att Marinbasen har brutit mot patientdatalagen. 

Kopierat uppgifter
En personalhandläggare som tidigare arbetat på Försvarshälsan, men som idag jobbar med andra uppgifter på Marinbasen, ska ha tagit ut en papperskasse med journalanteckningar från ett säkerhetsskåp i Försvarshälsans lokaler och kopierat uppgifter ur journalerna.

Dessutom har en av cheferna på Marinbasen, enligt stabsläkare Jan Rosén, vägrat att lämna tillbaka handlingarna till den medicinskt ansvariga personalen på Marinbasen.

De har krävt att få tillbaka dem för att kunna hantera dem efter de regler som finns.

Inte gjort fel
Men Marinbasens ledning gör alltså en helt annan tolkning av vilken typ av handlingar det är frågan om och hur de får användas.

– Marinbasens personalavdelning är inte bunden av journallagen, säger Joakim Svensson.

Stabsläkaren Jan Rosén har begärt att Försvarsmaktens  tillsynsmyndighet, Generalläkaren, ska granska fallet.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".