Karlskrona

Skärfva - en dyr affär

Renovering och underhåll av Skärfva Herrgård som ingår i världsarvet kommer att kosta miljoner, men affären innebär knappast någon påverkan på världsarvet.

Enligt länsantikvarie Leifh Stenholm innebär en försäljning av anläggningen just ingenting för världsarvet.

Men i samband med försäljningen passar han på att åter föra fram sin drömägare.

– Jag hade gärna sett att den här anläggningen hade tagits över av staten. Vi har tidigare gjort påstötningar men därifrån har man mer eller mindre avböjt att ta över Skärfva.

Behöver renoveras
Orsaken till försäljningen är höga driftskostnader samt att renoveringsbehovet är stort.

Leifh Stenholm har varit med och tagit fram en kostnadsberäkning för vård och underhåll av Skärfva och enligt honom handlar det om kostnader på flera miljoner kronor.

Mycket regler
Med andra ord kommer det att behövas en ägare med en välfylld plånbok, men samtidigt en ägare som är beredd att underkasta sig en rad bestämmelser och regler.

– För det första är hela området klassat som riksintresse. Sedan har du ett naturreservat som ligger i området, samt att det är ett ”Natura 2000” område. Slutligen är själva byggnaden skyddad av byggnadsminnesförklaringen, säger Leifh Stenholm.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista