Blekingekommuner krävs på skadestånd

Fackförbundet Kommunal kräver fyra av länets kommuner på skadestånd, för felaktigheter som man anser skett i samband med strejken i våras.
Kommunals strejk som bröt ut i slutet av april och pågick i drygt en månad drabbade såväl kommun som landsting. I samtliga kommuner utom Olofström togs Kommunals medlemmar ut i strejk. Dessutom infördes övertids- och nyanställningsblockad i samtliga kommuner och inom landstinget. Enligt Roger Svensson, ombudsman för Kommunal i Blekinge är det mot nyanställningsblockaden som felaktigheter har begåtts. I Karlskrona handlar det om sex fall av misstänkta felaktigheter och här har förhandlingar mellan kommunen och Kommunal inletts. I Karlshamn, Sölvesborg och Olofström finns tveksamheter kring ett dussintal anställningar. Hur stort skadestånd Kommunal kommer att kräva i de fall där felaktigheter upptäckts är inte klart. Frågan ska diskuteras när fackförbundet träffar kommunerna, vilket enligt Roger Svensson kommer att ske inom kort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".