Blekinge

Nazistparti tappar i länet

Den nazistiska organisationen Folkfronten, tidigare Nationalsocialistisk front, NSF, har tappat sympatisörer i Blekinge.

Det säger journalisten Mikael Ekman på tidningen Expo, som granskar högerextrema grupper.

– Flera av de personer som utgjorde kärnan i NSF finns kvar, men det nya parti som de har bildat har inte blivit den framgång de hoppats, säger Mikael Ekman.

Finns i Ronneby
Det är ett 20-tal tidigare medlemmar i NSF som har samlats i ett nytt partiet, Folkfronen, som i huvudsak finns i Ronneby.

– De upptäckte att de var så förknippade med Hitler och Tredje riket att de hade svårt att växa under beteckningen NSF och bytte namn, men de har tappat snarare än vunnit sympatisörer på det, säger Mikael Ekman. 

Kamratskap Karlskrona
Den andra grupperingen i länet, Kamratskap Karlskrona, som består av en handfull personer, fick uppmärksamhet i medierna när de uppmanade sina anhängare att delta i protesterna mot tennismatchen mellan Sverige och Israel i Malmö i början på mars. 

Men enligt Mikael Ekman finns de knappt kvar i länet idag, sedan deras ledare har flyttat.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista