Blekinge

Kräver ökad säkerhet

Efter flera överfall på tågvärdar som arbetar på tågen mellan Blekinge och Köpenhamn, kräver nu facket att dubbelbemanning ska införas på helgerna.

Arbetsmiljöverket har kopplats in och facket avvaktar ett beslut från arbetsgivaren, DSB First, som i sin tur vill vill göra en överenskommelse med Öresundstågen som är huvudman för all tågtrafik i Öresundsregionen.

– Vi vill öka bemanningen framförallt kvällstid, fredagar och lördagar, eftersom det är då våra medlemmar känner som mest obehag, säger Stefan Bengtsson, lokal ordförande i Statstjänstemannaförbundet.

Smäll i ansiktet
Det senaste överfallet inträffade i Mörrum för en dryg vecka sedan, då en kvinnlig tågvärd fick en smäll i ansiktet.

Men bara några dagar innan den attacken, knuffades en tågvärd omkull av ett flertal personer då tåget befann sig i Köpenhamn.

Mannen fördes till sjukhus och är idag sjukskriven.

Stort obehag
Enligt Stefan Bengtsson, attackeras tågvärdarna både fysiskt och verbalt med jämna mellanrum. Och många känner stort obehag när de jobbar helger.

Facket säger att arbetsgivaren, DSB First, stödjer dem i deras krav om dubbelbemanning.

Samtidigt kostar det en rejäl slant att anställa fler personer under flera dagar i veckan.

Dela kostnader
DSB First vill därför att beställaren av tågtrafiken, Öresundtågen, där bland annat Blekingetrafiken ingår, ska vara med och dela på kostnaderna.

Lyckas inte parterna lösa frågan, då hotar facket med att vidta andra åtgärder.

– Vi har en plan B och sedan är ju arbetsmiljöverket inkopplat och de kommer säkert att hjälpa oss, säger Stefan Bengtsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista