Karlskrona

Sopigt förslag ogillas

Tekniska förvaltningen i Karlskrona vill bygga ut soptippen på Bubbetorp. Men förslaget får kritik.

För att ha råd att bygga ut återvinningscentralen på Bubbetorp måste kommunen stänga återvinnings- centralerna i Fågelmara, Torhamn, Nättraby och Tving.

Rune Nilsson bor i Fågelmara och för honom innebär förslaget att han får köra en mil till närmaste återvinningscentral som ligger i Jämjö och det är något som han inte alls tycker om.

– Nu har vi vant oss vid det och jag orkar inte köra till Jämjö, jag får väl slänga soporna på gatan, säger han.

Måste ha bil
Även Bosse Svensson från Brömsebro är kritisk till kommunens förslag.

– Hur ska vi få med oss soporna till stan? Här går inga bussar och ska vi ta med oss soporna på bussen, nej man måste ha bil, konstaterar Bosse Svensson.

Karlskrona kommun är den kommun som har flest antal återvinningscentraler i länet. Det finns tio där, Ronneby har åtta, Karlshamn tre och Sölvesborg och Olofström en vardera.

Blir bättre
Kenneth Johansson som är chef för kommunens vatten- och avfallsenhet försvarar sitt förslag.

– Det kommer bli bättre med en utbyggd återvinningscentral på Bubbetorp. Vi kan ha öppet alla dagar och det bli bättre även för miljön, säger han.

På onsdag denna veckan ska ärendet behandlas av politikerna i Tekniska nämnden. Men tekniska nämndens ordförande Tommy Olsson, (KD), vill inte tala om vad han står i frågan om att lägga ner återvinningscentraler.

– Det ska nämnden avgöra och innan dessa vill jag inte säga någonting, säger han.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista