Blekinge

Byråkratins flipperkula

Rafail Hamidov är killen som ville göra allt rätt när han kom till Blekinge från Azerbajdzjan. På punkt efter punkt gjorde han precis det myndigheterna krävde och då blev det fel.

Rafail Hamidov är invandraren som studsat som en flipperkula mellan den svenska byråkratin den senaste tiden.

Han och hans svenska fru gifte sig och bosatte sig i Karlshamn. Två år efter bröllopet skulle Rafail Hamidov få ett permanent uppehållstillstånd och allt skulle bli lättare med jobb och försörjning.

Beslutet dröjde
Men istället kommer det där uppehållstillståndet att dröja betydligt längre än två år.

Han tog ett jobb utanför Blekinge och levde isär från sin fru i veckorna. Det är alldeles för lång tid på olika håll, tyckte Migrationsverket och det blev inget permanent uppehållstillstånd. Nu ska istället prövotiden förlängas.

Allt hänger på tillståndet
Då ville inte arbetsgivaren ha honom längre.

Hos arbetsförmedleingen fick han tipset att börja plugga, men eftersom han fortfarande saknade permanent uppehållstillstånd fick han inga studielån.

Till slut fick paret som väntar barn söka socialbidrag för att överleva. Men även där måste man ha det där permanenta uppehållstillståndet.

– Resultatet av det hela är ju givetvis olyckligt, att de här reglerna krockar, säger Fredrik Matrinsson som är expert på Migrationsverket.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista