Ljungby

Pigga äldre med tv-spel

I småländska Ljungby erbjuder kommunens äldreboenden just tv-spel som aktivitet för de gamla. Genom att spela tv-spel får de möjlighet att träna rörlighet och koordination.

Elsa Anderholm kastar iväg det fiktiva klotet och lyckas få ner fyra käglor. Bowling är det populäraste tv-spelet på Brunnsgårdens äldreboende i centrala Ljungby. Men man kan också välja andra sporter, som golf och boxning.

– Det är ju trevligt med sådana här saker vi får göra emellanåt. Dagarna blir ju ganska långa annars, vi har ju inte så hemskt mycket begivenheter vi kan hålla på med, säger Elsa Anderholm.

Att äldre spelar tv-spel har blivit vanligt i Japan och trenden har nu kommit till Sverige. I Ljungby var det äldrepedagogen Gustav Larsson som fastnade för idén.

– Dels så är det ju en social aktivitet. Sen arbetar man ju även med armen och kroppen lite, och det är ju koordination mellan handen och hjärnan, så det blir lite träning för tankeverksamheten också, säger Gustav Larsson.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista