Blekinge

Tydligt med färre chefer

Nu ska landstingets renodla chefsrollen. Det genom att ta bort omkring 70 biträdande chefer.

Läkarföreningen och Vårdförbundet är i grunden positva till att landstingets chefsorganisation ses över.

Men Linus Axelsson som är ordförande för Blekinge läkarförening tror att cheferna inom landstinget behöver stödfunktioner för att klara av sitt arbete.

– Det skulle behövas stödfunktioner så att cheferna hinner med att vara chefer vilket många säger att de inte hinner i  dag, säger Linus Axelsson.

Tillfälliga chefer
Ingen av de 70 biträdande cheferna kommer att förlora sitt jobb. Utan det är endast befattningen som försvinner och personen som varit biträdande chef återgår till sin grundtjänst inom landstinget.

I stället för biträdandechefer vill landstinget har tillfälliga ställföreträdande chefer som går in när den ordinarie chefen är borta. En tanke är också att en chef ska kunna täcka upp för en annan under kortare perioder.

Vårdförbundets sektionsordförande Annika Wåhlin ser liksom läkarföreningen en risk med att chefen kan få för mycket att göra.

Stora grupper
Men hon ser även en risk med att chefen kan få för stora personalgrupper, något som även kan försvåra arbetet för en ställföresträdande chef.

– Personalgrupperna måste bli mindre på viss områden och större på andra. Förstora personalgrupper gör det svårt inte bara för den ordinarie chefen utan också för en ställföreträdande chef, säger Annika Wåhlin.

Hur mycket pengar landstinget sparar på att förändra chefsorganisationen är oklart.

Ingen besparing
Östen Sjösten som är personaldirektör vid landstinget säger att man i första hand inte vill spara pengar utan att man vill förstärka chefsrollen.

– Jag tror inte vi sparar så mycket, men syftet med detta är att stärka chefsrollen, säger Östen Sjösten.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista