karlshamn

Hjärtsjukvård försvinner

Blekingesjukhusets Thoraxavdelning i Karlshamn ska avvecklas. Sjukhusledningen vill stänga hjärtavdelningen i Karlshamn för att spara pengar.

Ett 50-tal avdelnings- och verksamhetschefer var under onsdagen kallade till ett möte med sjukhusledningen.

Sjukhusdirektör Gilda Johansson gick då igenom vilka åtgärder man från sjukhusledningens sida föreslår för att få bukt med ekonomin.

200 miljoner kronor behöver sparas under de kommande två åren och under mötet presenterades en del av de sparförslag som ska förbättra ekonomin.

Stänga helt
Det tyngsta sparförslag som nu läggs fram för beslut av politikerna veckan efter påsk är att helt stänga hjärtavdelningen i Karlshamn.

Enligt förslaget ska avdelningen avvecklas och vara helt stängd efter sommaren.

Beskedet slog ned som en bomb bland de 32 anställda på hjärtavdelningen i Karlshamn.

Tårar, förtvivlan, ilska och uppgivenhet var det som präglade personalen när Sveriges Radio Blekinge besökte avdelningen strax efter att sparförslaget blivit känt.

Rädda att förlora jobbet
Inte någon av de anställda ville efter att de fått information om de planerade besparingarna ställa upp på en intervju.

De anställda berättade att de är rädda om sina jobb och att de blivit uppmanade av sina fackliga företrädare att inte säga något kring besparingarna i nuläget.

Inte heller ansvarig chef på hjärtavdelningen i Karlshamn vill berätta om sin syn på besparingarna.

Oklar framtid
Med tårfyllda ögon och bruten röst säger avdelningschefen att samtliga chefer som deltog vid mötet om besparingarna blivit beordrade av sjukhusledningen att inte kommentera sparförslagen.

Det är oklart vad händer med de 32 anställda på hjärtavdelningen i Karlshamn.

Sjukhusledningen har dock tidigare deklarerat att ingen fast anställd personal ska sägas upp på grund av de besparingsåtgärder som planeras.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista