Karlshamn

Kritiserar splittrad enhet

Vårdcentralerna i Karlshamn är från månadsskiftet en och samma enhet.

Anledningen är att landstinget misslyckats med att rekrytera två verksamhetschefer.

Blekinge läkarförening är kritisk till nyordningen. Linus Axelsson, ordförande i läkarföreningen befarar att enheten blir för utspridd och att ledarskapet därmed blir splittrat.

– Det är inte bra, vi tror att man kan uppleva att chefen aldrig är på plats för att leda verksamheten, säger Linus Axelsson.

Den förändring som läkarföreningen är kritisk till innebär att två vårdcentraler, Karlshamn 1 och Karlshamn 2, har fått en och samma chef.

Större enhet
Nyordningen gäller enligt den avgående primärvårdschefen Gerd Fridh från och med första mars i år.

Förändringen i Karlshamn beror på flera saker. Dels har det varit svårt att rekrytera verksamhetschefer till de båda enheterna.

En annan anledning är att primärvården kan få färre ansvarsområden då ansvaret för hemsjukvården föreslås flyttas från primärvården till kommunerna.

Välja fritt
Ytterligare en orsak är det fria vårdvalet som införs i Blekinge nästa år och som innebär att primärvården kommer att konkurrensutsättas.

– Det kommer kräva att vi har större enheter, säger Gerd Fridh.

Någon större förändring för patienterna tror inte Gerd Fridh att nyordningen i Karlshamn får. Hon tror inte heller att personalen kommer att påverkas nämnvärt.

Mia Boström
mia.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".