Blekinge

Jordens timme närmar sig

Imorgon deltar över 80 länder i Earth hour. Lamporna släcks i den största klimatmanifestationen någonsin.

Tanken är att man mellan klockan halv nio och halv tio på lördagskvällen ska släcka ner alla lampor som en gest för miljön.

Manifestationen hoppas ge en signal till makthavarna så att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en bättre framtid på jorden.

En signal om att världen bryr sig och att världen är beredd att hjälpa till.

Bara Karlskrona som deltar
Men i Blekinge är det bara Karlskrona kommun som fullt ut deltar i manifestationen.

– Idén kom faktiskt från politiskt håll men även nått som tjänstemännen hade tänkt på och kände att det var självklart att Karlskrona skulle ställa upp och manifestera för klimatet, säger Lisa Wälitalo som är Energirådgivare på kommunen.

Besviken på företagen
Över femtio privatpersoner, företag och organisationer har anmält sig på kommunens hemsida. En siffra som gör Lisa Wälitalo glad samtidgt som hon hade hoppats lite mer på företagen och organisationerna.

En av de som var snabbast ute när det gäller att anmäla sig på kommunens hemsida var Amiralitetskyrkan i Karlskrona.

– Det är en del av skapelsetanken att faktiskt spara på jordens resurser och kan vi tillsammans bidra en timme så tycker jag att det är helt naturligt, säger Henrik Lindén som är pastor och kyrkoherde i församlingen.

Arlette Jarl
arlette.jarl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".