Maxtaxa i Karlshamns kommun

För att vinna slaget om maxtaxan inom barnomsorgen i Karlshamn tvingades Socialdemokraterna och Vänstern ta tillbaka sitt förslag om att alla ska betala samma taxa oavsett hur många timmar i veckan som barnet går i förskolan.
Överaskande lade Socialdemokraterna och Vänstern fram ett helt nytt förslag när frågan skulle avgöras i kommunfullmäktige igår. Två förslag om maxtaxans utformning stod mot varandra fram till fullmäktige igår. Dels ett förslag från dom borgerliga och Kpmlr som i korthet innebär att barnomsorgen skulle ta ut en avgift för den som har barn på dagis mindre än 20 timmar och en annan avgift för den som har barn på dagis mer än 20 timmar i veckan. Det andra förslaget, som kom från socialdemokraterna och vänstern, gick ut på att alla skulle betala lika mycket, oavsett hur många timmar i veckan som barnet går i förslolan. Kpmlr och dom borgerliga vann majoritet i kommunstyrelsen i slutet av november, och mycket tydde på att dom skulle ta hem slaget om maxtaxan i fullmäktige igår. Men när frågan skulle avgöras plockade socialdemokraterna och vänstern fram ett helt nytt förslag ur rockärmen som innebär att familjer som har barn på dagis max 15 timmar i veckan får sin avgift minskad med 30 procent, socialdemokraterna lyckades få över Kpmlr på sin sida, eftersom de tyckte att det förslaget var överlägset den kompromisslösning dom själva ställt sig bakom tillsammans med de borgerliga partierna. Det moderata oppositionsrådet i Karlshamn Karl Erik Birgersson ser det som en halv seger att socialdemokraterna övergav sitt ursprungliga förslag där alla skulle betala lika mycket
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".