Blekinge

Fartkameror till sjöss

Från och med i dag skärps flera regler för båtfolket.

Som ett led i miljöförbättringsarbetet har regeringen i det tysta beslutat att införa trängselavgifter för motorbåtar på Östersjön och i dag kommer även de första fartkamerorna till sjöss att sättas upp längs Blekingekustens farleder. 

Rutger Fender från Ronneby är båtägare och han är mycket upprörd över de nya reglerna. 

– Det kommer ju inte att bli att man åker ut till öarna om man sätter det här i bruk, säger han.  

Regeringens målsättning är att olyckorna till havs ska minska då man hoppas att fartkamerorna får båtägarna att köra saktare.  

Rutger Fender är även motståndare till trängselavgifterna som innebär att motorbåtägare kommer att få betala en avgift på 15 kronor varje gång de lämnar eller ankrar en stor- eller småbåtshamn, samma system som införts för biltrafiken i Stockholm.

Redan i dag kommer de första trängselavgiftsautomaterna att sättas upp vid in- och utloppet till länets samtliga hamnar.  

Efter att beslutet om trängselavgifter nu blivit känt kommer Rutger Fender att vidta åtgärder för att slippa trängselavgifterna. 

Han menar att han nu kommer att flytta sin båt utanför tullarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".