Det blir dyrare med körkort. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Blekinge

Dyrt körkort med ny kurs

Alla som tar körkort måste nu genomföra en ny kurs som ökar körkortskostnaden med upp till 900 kronor.

Den nuvarande riskdelen utökas när en kurs i säkerhetsbeteende läggs in i utbildningen.

Anita Ahmadian, som precis påbörjat sin körkortsutbildning i Ronneby, tycker att kursen känns överflödig.

– Med tanke på att man fick reda på rätt mycket på handledarekursen, så tycker jag det känns onödigt och det är ganska mycket pengar för att gå en kurs bara, säger hon.

Tvådelad kurs
Det är den obligatoriska riskutbildningen som nu gjorts om och blivit tvådelad. Den gamla delen innehåller halkbana, hastighet, säkerhet och körning under speciella förhållanden.

Den nya delensom kallas riskettan omfattar alkohol, droger, trötthet och riskfyllda beteenden.

Undantag görs
Kostnaden för att gå riskettan varierar mellan cirka 500 och 900 kronor. Den nya kursen är obligatorisk men undantag görs för alla dem som genomfört den gamla riskutbildningen och dessutom gjort ett godkänt kunskapsprov eller körprov före den 1 april.

Trafikläraren Jan-Åke Henningsson i Karlshamn tycker inte att det rör sig om onödig kunskap och anser att det är väl investerade pengar för hans elever.

– Jag tycker det är billigt eftersom man får en bra utbildning, så att man kan ge sig ut i trafiken med säkerhet.

Positiv till kursen
Jesper Gustavsson från Karlshamn är klar med den praktiska delen av körkortsutbildningen och har nu teorin kvar innan det är dags att köra upp. Han är helt igenom positiv till den nya kursen.

– Jag tror det är bra att man tar en kurs för det här också eftersom man inte hinner gå igenom det på djupet annars, säger Jesper Gustavsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".