Det blir lättare att avgöra om det handlar om en utrotningshotad ålart med den nya tekniken. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Östersjön

DNA kan rädda hotad ål

Ett DNA-test kan bli tullens nya verktyg för att avslöja olaglig handel med den utrotningshotade europeiska ålen.

Det är svårt att skilja den europeiska, starkt utrotningshotade europeiska ålen som är skyddad i FN-konvention för hotade arter, från de övriga 14 ålarterna i världen.  

Detta särskilt om det är fråga om yngel. 

Nu visar forskare vid Naturhistoriska riksmuseet att man med DNA med säkerhet kan artbestämma ål, oavsett om det handlar om yngel eller om ålen är rökt eller tillagad på något annat sätt. 

Anders Silfvergrip, intendent vid riksmuseet, har hittat en unik del i det som kallas cellernas kraftverk, mitokondrie-DNA, som klart visar om det rör sig om den utrotningshotade europeiska ålen eller någon annan mindre hotad ålart. 

Enligt Silfvergrip kan tulltjänstemännen nu få det verktyg de saknat för att avslöja olaglig smuggling av den hotade ålen.  

För att få handla med europeisk ål krävs tillstånd, men ibland har laster märkts om med en annan ålarts namn. 

– I det här skedet, när man tillåter handel under reglerade former, har forskningsresultatet verklig betydelse, säger Anders Silfvergrip.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".