Kommunerna dröjer med lönepåslag

Mellan 7 000 och 8 000 av fackförbundet kommunals medlemmar i Blekinge har fortfarande inte fått det engångsbelopp på 1 000 kronor som utlovades efter strejken som slutade den 28 maj.
I avtalet mellan kommunal och arbetsgivarna står att pengarna skulle betalas ut snarast. Men tre månader senare har ingen av kommunerna i Blekinge lyckats betala ut dom. Orsaken är att datasystemen inte är programmerade för en sån engångssumma. De 1 000 kronorna skulle vara en kompensation för att löneförhöjningen för kommunals medlemmar dröjer och tanken var att de skulle betalats ut i junilönen. Landstingen lyckades med det. Men kommunerna i Blekinge betalar ut engångssumman först med augustilönen. Kommunerna var däremot snabba på att göra avdrag på lönen när det gällde de medlemmar som var frånvarande under strejken. Det gjordes genast och det är nåt som retar facket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".