Blekinge

Ovetandes om snusktoa

Stenbackaskolan i Asarum är en av två högstadieskolor i Blekinge som inte uppfyller Arbetsmiljöverkets krav för hygien på skolans toaletter.

Det visar den granskning som SR Blekinge har gjort.

Anita Ågren som är rektor på Stenbackaskolan och ansvarig för skolmiljöns hygien ställer sig frågande till resultaten i SR Blekinges granskning.   

– Det här är en nyhet för mig, jag känner inte igen bilden, säger hon.

Samtidigt säger Anita Ågren att hon inte håller koll på hur det ser ut på skolans elevtoaletter.

Ingen kontroll
– Jag utgår från att städerskorna gör ett bra jobb, men toaletterna städas bara en gång per dag och då kan det inte vara fräscht hela tiden, säger hon.     

Vid vårt besök på Stenbackaskolan är fyra av fem toaletter som vi tittar på tillsammans med elevrådets vice ordförande Erika Heinesson ofräscha.

Och Erika Heinesson berättar att hon liksom många andra elever vi pratar med sällan eller aldrig använder skolans toaletter.

Urinvägsinfektion och förstoppning
Inom elevhälsovården vet man att många elever inte använder skolornas toaletter. 

– Det leder till bekymmer med förstoppning eller urinvägsinfektion för en del elever, säger Annelie Andreasson som arbetar som skolsköterska på Wämöskolan.

Friskolan Galären på Trossö är den andra högstadieskolan som enligt Sveriges Radio Blekinges granskning har snuskiga toaletter.

Skolledningen på Galären vill inte svara på några frågor om skolans toaletter.

Lyssna på mer på: Mer:

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".