östersjön

Gener jagas i Östersjön

Den internationella genforskningens superkändis framför andra, amerikanen Craig Venter, kommer i sommar att segla in i Östersjön i sin jakt efter intressanta gener i vatten.

Sedan 2003 har genforskaren Craig Venter varit sysselsatt att kartlägga vattenbakteriers arvsmassa. Tidigare kartlade han ju människans gener.

Forskarna gör nu en världsomsegling och samlar var 30:e mil in mellan 200 och 400 liter vatten, filtrerar det och fryser ner det för att senare analysera proverna i USA.

Forskningsfartyget, som tidigare undersökt vattnen runt Antarktis och de djupa oceanerna, påbörjade den 19 mars sin segling mot Europa, där man är intresserad av människans påverkan på bakterierna i mindre havsområden.

Förutom Östersjön i sommar, kommer Medelhavet och Svarta havet att undersökas under de närmaste åren.

Resultaten publiceras offentligt, men undersökningarna innebär också att företaget kan komma att patentera innovationer som bygger på genfynd i Östersjön.

Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".